Cursus
Start Bestuur WIB Ons nieuwsblad Agenda Fotoalbum Links Problemen? Artikels in de pers Boeken Berichten Bijenvriendelijke planten Inlichtingen vragen Cursus

Cursus bijenteelt

Voor kandidaat cursisten

Beste kandidaat-cursist,

In Oost-Vlaanderen worden diverse cursussen georganiseerd onder auspiciën van het Ministerie van Landbouw. Na het afleggen van een examen ontvangt u dan een officieel getuigschrift.

 

In 2013 hebben we onze cursus voor gevorderde imkers ingericht. Dit was een groot succes en heel wat nieuwe imkers zijn gestart. We zijn volop deze cursisten aan het opleiden met diverse praktijklessen. De theorie omzetten in de praktijk zeg maar.

 

Zoals u snapt kunnen we niet elk jaar een cursus inrichten, maar is er een rotatie per vereniging in Oost-Vlaanderen. We kunnen momenteel enkel meedelen dat 2014 en 2015 volzet zijn voor het organiseren van een cursus.

 

Hier vermelden we trouwens welke cursussen er binnenkort in Oost-Vlaanderen van start gaan

Beginnerscursussen

 

Deinze: start eind augustus 2014. Meer info op hun website: http://www.imkersbonddeinze.be/activiteiten.html

 

Gent : start in 2015. Meer info op hun website

 

U kan als lid van onze vereniging of geďnteresseerde wel deelnemen aan de praktijklessen of initiatielessen die we doorheen het bijenseizoen houden.  Zo komt u al in contact met de bijenwereld en ziet u onmiddellijk of u op een later tijdstip alsnog met een cursus start of het imkerleven u wat zou zeggen. Deze initiatieles is echter onvoldoende om zelf al onmiddellijk te starten met imkeren en een bijenkast in de tuin te plaatsen.

 

Starten met het houden van bijen is immers pas mogelijk na het grondig lezen van literatuur, een cursus ingericht door het Ministerie van Landbouw en na een aantal praktijklessen. Om met het bijenleven kennis te maken hebben we een aanbod voor u: een interessant cursusboek van Dirk Desmadryl voor geďnteresseerde of startende imkers dat we verkopen tegen een prijs van 15 EUR voor een lid van de Wase Imkersbond en 18 EUR voor een niet-lid. Dirk Desmadryl is de hoofdredacteur van het maandblad van de Vlaamse Imkersbond. Kortom, een ideaal naslagwerk voor een startende imker.

 

Beste,

In de bijhorende brief krijgt u wat meer info over onze vereniging en de manieren om lid te worden. Volwaardig lid, 30 EUR, bijlid 10 EUR.

Als volwaardig lid ontvang je het maandblad van de Vlaamse Imkersbond(afgekort VIB) en ons 3 maandelijks tijdschrift genoemd Het Waasse Bieke afgekort HWB. Als houder van bijen ben je dan ook verzekerd tegenover derden indien je een ongeval mocht veroorzaken met uw bijen.

Om uw lidmaatschap te bevestigen gelieve dan de som van €30 te storten op onze rekening BE 41 0680 3531 6010 BIC GKCCBEBB met de melding: "lidgeld 2014 met naam en geboortejaar"

Wij hebben eveneens een overeenkomst met ‘t Groene Waasland om aan een verminderd tarief bij hen als lid genoteerd te worden.Het ‘t Groene Waasland geeft het reilen en zeilen weer van het milieu en de natuur in en rond het Waasland.

Als je dit abonnement evenzeer wil, gelieve dan de som van €34.50 over te schrijven aan ons op bovengemelde rekeningnummer en dan ben je lid van de Wase Imkersbond en tegelijkertijd van Het Groene Waasland.

U ontvangt dan ieder maand het maandblad van de Vlaamse Imkersbond, het 2 maandelijks tijdschrift van ‘t Groene Waasland en ons 3 maandelijks tijdschrift genoemd HWB.

U kunt zich ook aansluiten als bijlid voor een bedrag van 10 EUR, maar dan ontvangt u enkel per trimester het Waasse Bieke, ontvangt u geen maandblad van de Konvib en bent u niet verzekerd.

Alle leden zijn welkom op al onze bijeenkomsten, evenementen en u kan vrij gebruik maken van een honingslinger.

Voor een inschrijving als lid van de Wase Imkersbond, een provinciale afdeling van de Koninklijke Vlaamse ImkersBond. Als bestuur staan wij tot je beschikking en zien uit naar onze samenwerking.

In het hoofding van deze brief zie je verscheidene namen vermeld staan met hun e-mailadres.

bulletIndien je problemen hebt met de betaling: Paul Van Steirteghem: tel.03/772.37.16 e-mailadres adminatwaseimkersbond.be
bulletAls je problemen hebt met het abonnement : onze secrataris Gilles Coolen e-mailaddres

Indien je echter nood hebt aan dringende informatie of hulp kan je ook terecht bij andere leden die je specifieke hulp kunnen bieden.

bulletMarc Nicque heeft zich gespecialiseerd in koninginnenkweek. Zijn E-mailadres is marc.nicque@telenet.be
bulletGuido Van De Putte is de kenner van de bijenweide en kan je o.a. te allen tijde adviseren over planten voor bijen en andere insecten. Guido kan u bereiken op E-mailadres Guido.vandeputte@telenet.be.
bulletWilly Devriese is de verantwoordelijke voor onze bijenstand op het Hof Ter Saksen te Beveren-Waas en dus begaan met het wel en wee van de bijen en kan je adviseren over allerlei bijenmateriaal en behuizing voor je bijen. Hij is telefonisch bereikbaar op 03/755.15.65 of per E-mail willy.devriese1@gmail.com
bulletGeert Smet en Willy Devriese staan in voor de opleiding van en hulp aan aspirant-imkers. Indien u bijenvolkeren wenst aan te kopen kunt u contacteren. Indien u informatie wenst over problemen rond imkeren, tips, … Email: smetgeert@gmail.com of tel. nr. 0496 / 59 14 38.

Al de bovengenoemde mensen hebben al jaren ervaring met bijen en bijenhouden en kunnen je zeker helpen bij al je vragen.

Als lid van onze bond ben je automatisch verzekerd voor derden en ontvang je 11 maal per jaar het "Maandblad". In ons driemaandelijks tijdschrift ‘Het Waasse Bieke’ zal je artikels lezen van de hand van onze lezers en daar kan je zelf je vragen, belevenissen, gedachten of mijmeringen in kwijt. Dit zeer belangrijk periodiekje bevat alle data van onze activiteiten en vergaderingen waarop je zeker steeds welkom bent.

Wij wensen je een succesvol en boeiend imkerleven.

Onze oprechte groeten.

Gilles Coolen Paul Van Steirteghem

Secretaris Penningmeester

Het Bestuur Wase Imkersbond

 

Om uw lidmaatschap te bevestigen gelieve dan de som van €30 te storten op onze rekening BE 41 0680 3531 6010 BIC GKCCBEBB met de melding: "lidgeld 2015 met naam en geboortejaar

Als je met bijen start moet je wel verzekerd zijn, geregistreerd zijn bij het FAVV en dit is enkel mogelijk via een volwaardig lidmaatschap, maar dit kan altijd later nog. U leest hierover meer in de onderstaande tekst.

 

Nog andere services voor onze leden

 

Gratis praktijklessen - gratis gebruik slinger om honing uit de kasten te halen - materiaal te lenen - raad via mail, …