Recepten met honing
 

Start Omhoog Bestuur WIB Agenda Fotoalbum Links Problemen? Artikels in de pers Boeken Berichten Bijenvriendelijke planten Inhoud ledenbladen Vlaamse Imkersbond Inlichtingen vragen Cursus

 

februari 18, 2008     

Van onze correspondente Hilde Wuytack.

Recepten: welk recept kiest u uit om te lezen of te proberen?
bullet Honing-notencrêpes
bullet Honingcake
bullet Honing vruchtensalade
bullet Gouden kip
bullet Hoestsiroop
bullet Honingkoek
bullet Honingkoek 2
bullet Ijskoffie met honing
bullet Honing-sinaasappelcocktail
bullet Met verwarmde honing kwark-honingkoek maken
bullet Een recept om honingsoufflé te maken met verwarmde honing
bullet Recept met onverwarmde honing : honingsneeuwballen en een honingdrank
bullet Recepten: Yoghurtdressing met honing; Mix van melk en honing; Insectencrunch
bullet Honingazijn
bullet Pittige milkshake
bullet Citroen-honingboter

Honing-notencrêpes.

 

250 g  bakmeel.   

2 zakjes vanillesuiker(natuurlijke).

1 mespuntje zout.

4 eieren.

1/2 liter melk.

100 g honing.

150 g gehakte hazelnoten.

60 g gemalen amandelen.

(3 eetlepels rum).

boter om te bakken.

Maak een crêpebeslag van meel, eieren, melk, vanillesuiker en zout. Verwarm de honing voorzichtig, voeg noten en eventueel rum toe. Bak 8 flinterdunne crêpes en houdt deze warm.

Bedek de helft met het  honingnotenmengsel, vouw ze dubbel en bedek weer de helft met het mengsel. Vouw de crêpes tot een driehoek en serveer warm, eventueel met slagroom of roomijs.

Ook geflambeerd zijn ze heel lekker. 

boven

Honingcake.

Smelt 150 g boter en vermeng dit met 150 g (riet)suiker tot een papje. Voeg hier 3 eieren aan toe. Goed roeren.

Meng 200 g honing met 4 eetlepels melk. Doe dit bij het boter/suiker mengsel.

Voeg vervolgens 1/2 theelepeltje zout en 250 g zelfrijzend bakmeel toe.

Doe het beslag in een ingevet cakeblik en laat gaar worden in een matig warme oven. Baktijd +_ 1 uur. 

boven

Honingvruchtensalade.

 

3 flinke appels,

4 sinaasappels,

3 bananen,

4 eetlepels gemalen noten

het sap van 1 citroen

4 eetlepeles heidehoning

Alle vruchten in kleine blokjes snijden. Citroensap en honing mengen en over de vruchten gieten. Roer de noten erdoor en laat dit op een koele en donkere plaats ongeveer een 1/2 uur staan.

boven

 

 

Gouden kip.

 

Voor 4 personen:

 

4 borststukken kip.

1/2 pot vloeibare honing

2 eetlepels kerrie

2 eetlepels ketjap manis

2 eetlepels grove mosterd

4 ananas schijven

maïzena, peper, zout, handje rozijnen, water en verse peterselie.

Wrijf alle stukken kip in met peper en zout, laat dit intrekken. Maak van de honing, kerrie, ketjap en mosterd een papje en doe daar het handje rozijnen door. Doe in een ovenvaste schaal of braadslede( bij grote hoeveelheden)  een laagje water van ± 1cm en leg de stukken kip hierin, verdeel het honingpapje er over, totdat alle kip bedekt is.

Doe aluminiumfolie over het geheel en zet de schaal 1 uur in een oven van 250°C. Af en toe bedruipen.

Na ± 3 kwartier het folie er af halen voor het bruine korstje. Als de kip gaar is, wat ananassap binden met maïzena en het sap bij de honingmassa voegen en roeren totdat de saus een beetje lobbig is geworden. De saus over de kip scheppen, de stukken kip op een schaal rangschikken en met ananas versieren, wat peterselie erover strooien voor de kleur. Lekker met rijst en salade.

boven

 

Hoestsiroop.

 

Voeg bij 30 g salie een 1/2 liter  kokend water en laat dit mengsel enkele minuten trekken. Daarna zeven en 125 g zuivere honing toevoegen tot deze geheel is opgelost. Dan een eetlepel azijn toevoegen. Naar believen elk uur een theelepel nemen of bij keelpijn met siroop gorgelen.

boven

 

Honingkoek

 

100 g donkerbruine basterdsuiker

50g zelfrijzend bakmeel

3/4 theelepel nootmuskaat

1/1 theelepel kruidnagelpoeder

125 g honing

1½ theelepel kaneel

2 eetlepels gembersiroop

Alle ingrediënten door elkaar mengen en dan de melk toevoegen tot het geheel iets dikker wordt  dan cakedeeg. In de oven 45 min bakken bij 150° C.

boven

 

Honingkoek 2

 

Smelt 100 g roomboter  en roer hier 400 g tarwemeel door. Daarna 2,50dl volle melk en 250 g honing toevoegen. Van dit mengsel koekvormpjes maken. In een matig warme oven gaar en bruin bakken.

boven

 

Ijskoffie met honing

 

Gebruik een half kaneelpijpje,

1/2 liter hete sterke koffie,

2 eetlepels honing,

ijsschilfers,

stijf geslagen slagroom.

Leg de kaneel in een kan en giet er de hete, zwarte koffie  op. Laat het staan om af te koelen.

Verwijder het kaneelpijpje en roer de honing door de koude koffie. Stamp wat ijs fijn en vul hiermee de 2 glazen tot de helft. Schenk de koffie erop en garneer desgewenst met een toetje slagroom.

boven

 

Honing-sinaasappelcocktail

 

2,5 dl vers geperst sinaasappelsap,

1 eetlepel koffiemelk(poeder),

2 eetlepels ijsgruis,

1 eetlepel honing.

Doe de ingrediënten in een blender (elektrische mengbeker) en mix 1 minuut.

boven

 

 

Kwark-honingkoek

Gebruik 125 g boter,

200 g honing,

3 eieren,

125 g magere kwark,

geraspte schil van 1 citroen,

100 g ongezwavelde rozijnen,

12 bittere amandelen (gehakt),

400g volkorenmeel,

een zakje bakpoeder,

1/8 liter melk.

 

Boter, honing en eieren schuimig kloppen. Kwark, citroenschil, rozijnen en gehakte amandelen er doorheen roeren. Meel en bakpoeder vermengen, afwisselend honingmensel en melk erdoor roeren. Een ingevette cakevorm met het mengsel vullen en in een voorverwarmde oven (175°C) op het onderste rooster plaatsen, ongeveer 50 a 60 minuten laten bakken. Deze koek is het lekkerst als hij nog één dag heeft gestaan.

boven

Honingsoufflé.

Een soufflé die niet in een oven gemaakt hoeft te worden.

 

Gebruik 4 eieren,

1 dl slagrooom,

6 eetlepels honing.

 

Splits de eieren en sla de eiwitten stijf. Klop de slagroom op. Roer de eierdooiers los met de honing en verwarm au-bain-marie tot het mengsel is ingedikt. Vooral niet laten koken. Af laten koelen en dan eiwit en room er door scheppen. Ijskoud opdienen, eventueel besprekelen met wat gehakte noten.  

boven

 Honingazijn

Ingredienten:

6 delen water, 1 deel honing

Werkwijze:

Kook het water met de honing en doe alles over in een keulse pot of een glazen schaal. Dek dit geheel direct af met een doek, zodat er geen rommel in de vloeistof kan komen. Laat dit ongeveer 6 weken staan. De azijn zal nu klaar zijn voor gebruik in bv. salades. Eventueel kun je deze azijn nog filteren door een koffiefilter.

boven

Pittige milkshake

Voor 1 groot glas: 3 dl melk, 2 dessert lepels honing, snufje kaneelpoeder, snufje gemberpoeder. Mix alle ingrediënten in een blender.

boven

 Citroen-honingboter

 Meng gelijke delen honing en boter door elkaar tot een smeuïge massa. Voeg naar smaak citroensap en geraspte citroenschil toe. Heerlijk op warme toast of vers gebakken brood!

boven