Maandpraatje juli-augustus 2002
 

Start Omhoog Bestuur WIB Ons nieuwsblad Agenda Fotoalbum Links Problemen? Boeken Berichten Bijenvriendelijke planten Inhoud ledenbladen Vlaamse Imkersbond Inlichtingen vragen Cursus

 

MAANDPRAATJE

MAANDPRAATJE


foto van Mia Raeymaekers Juli-Augustus


Propolis oogsten! 't Is heel eenvoudig! En de werking van propolis op je eigen lichaam mag je niet onderschatten! Lees eerst de hierna volgende tekst van dokter Stangaciu, een Roemeens geneesheer. En dan ... veel succes!


Dokter Stangaciu heeft een boek geschreven over de samenstelling en de werking van propolis. Dit boek is te bestellen via internet: http://www.apitherapy.com.
Er zijn minstens 300 substanties in propolis. De best bekende zijn de bio-flavonoÔden. Propolis heeft meer dan tachtig positieve werkingen. Deze zijn reeds door wetenschappers bewezen.

Werking van propolis.
bullet Werkt agglutinerend ; om de wonden te helen.
bullet Ondersteund de alcoholontwenning. Dertig tot zestig druppels propolistinctuur per dag
bullet Kan ook allergisch werken ; 1-3% van de mensen hebben propolisallergie. Vooral mensen die veel koffie drinken, veel roken, die veel droge voedingsmiddelen eten, die te veel praten waardoor de mond te droog is. Propolis heeft een drogende werking
bullet Werkt antiseptisch ; kiemendodend biochemisch middel. Beste natuurlijke antibioticum. Als we ziek zijn, griep bv., nemen we het voorgeschreven geneesmiddel samen met propolis. We blijven de propolis gedurende maanden innemen. Dit bouwt het immuniteitssysteem op en een volgende ziekte zal veel minder erg zijn. Na maximum een jaar zullen we dan geen geneesmiddelen meer hoeven te gebruiken.
bullet Werkt tegen spasmen ; krampstillend ; bij gal, kolieken, spierkrampen.
bullet Wordt gebruikt als balsem en deodorant. Propolistinctuur (2%) mengen met ander parfum.
bullet Remt bacteriŽn en virussen af in hun activiteit en doodt ze. We kunnen een ruimte bacterievrij maken door met spray van propolistinctuur te spuiten in de hoeken en aan de kieren. We spuiten waar er bacteriŽn zitten en waarlangs ze binnen komen.
bullet Ontgift en ontslakt het lichaam.
bullet Bevordert het vernieuwingsproces van de huid, het slijmvlies en de celwand. Beste product tegen huid- en slijmvliesziekten zolang er geen allergie voor propolis is.
bullet Werkt tegen allergieŽn. Er is een bio-flavonoÔde in propolis dat de histamine in het bloed doet dalen. Histamine is verantwoordelijk voor allergiereacties.
bullet Helpt bij glaucoom, hoge druk op de ogen, star.
bullet Helpt bij bijengifallergie en de negatieve werkingen van bijengif. Neutraliseert de negatieve substanties van bijengif. Antidotum van bijengif.
bullet Doet te hoge cholesterol in het bloed afnemen.
bullet Werkt tegen te hoge bloeddruk. Twee ŗ drie maal per dag twintig tot dertig druppels propolistinctuur in een theelepeltje oplekken en doorspoelen. Na twee ŗ drie maanden is de bloeddruk terug normaal
bullet Werkt tegen ontstekingen. Alle ziekten die eindigen met -itis.
bullet Helpt bij herpes. Propolis bevat koffiezuren, deze kunnen het herpesvirus doden. Dit virus is verantwoordelijk voor vele ziekten, bv. gordelroos, koortslippen.
bullet Helpt bij capillaire fragiliteit ; zwakke bloedvaatjes, haarvaten.
bullet Helpt bij aandoeningen aan de tanden en cariŽs.
bullet Werkt tegen lichaamsgeur. Als we look gegeten hebben bv. De geur van een bijenvolk is hemels. Een Oostenrijkse dokter gebruikt zelfs de lucht van een bijenvolk voor de behandeling van astma.
bullet Helpt bij te hoge productie van maagzuur. Helpt ook goed bij maagzweren. De bacterie die verantwoordelijk is voor maagzweren wordt gedood door propolis.
bullet Werkt tegen tuberculose. Eťn deel ruwe propolis met acht delen echte reine ongezouten boter au bain-marie homogeen vermengen. Wanneer goed homogeen, uit waterbad halen en op een blik uitrollen en versnijden in kleine vierkantjes, koekjes. Drie tot vijf kleine propolisboterkoekjes per dag eten tussen de maaltijden. Er is geen probleem met resistentie van de tuberculosebacterie.
bullet Helpt bij oedeem, waterzucht ; werkt tegen oxidatie, tegen parasieten ; tegen schimmelaandoeningen. Helpt bij buitensporig zweten, bij stress.
bullet Werkt tegen tumoren. Er zijn al mensen met maag-darmkanker, leverkanker, dikke darmkanker genezen met een propolisbehandeling en andere bijenproducten, met behulp van apitherapie. Wat belangrijk is bij de behandeling van kanker is een honderd procent discipline. Zieken moeten voldoen aan een stricte voeding zonder dierlijke producten en nog andere zaken, die ze op een lijst kunnen vinden. Alle bijenproducten hebben een werking tegen kanker. Er is tot nog toe geen kanker vastgesteld bij een bij. De bijenproducten komen met veel energie in het lichaam. De kankercellen kiezen graag zwakke organen, waar de stofwisseling zwak is en er niet genoeg zuurstof is. KankerpatiŽten krijgen vandaag de dag zuurstof om de stofwisseling te bevorderen.
bullet Tegen virussen. Direct en indirect via een verbetering van het immuunsysteem.
bullet Werkt tegen te hoge capillaire permeabiliteit . Daarom is propolis goed tegen waterzucht. Helpt goed tegen bijensteken, waarbij het water uit het bloed in de cellen komt. Propolis vernauwt de poriŽn waardoor het water uit het bloed niet snel meer in de andere cellen binnendringt..
bullet Werkt als locale verdoving. Goed conserveringsmiddel. Zoals ook honing. Walnoten, citroenen, vruchten kunnen in honing opgelegd worden met een beetje propolistinctuur. Vooral Grieken doen dit.
bullet Genotmiddel. Bevat mineralen. Zoals stuifmeel alle aminozuren bevat, zo bevat propolis alle mineralen. Ondersteund de ontwenning bij roken.
bullet Is een uitstekend reinigingsmiddel voor de huid en inwendige slijmvliezen.
bullet Beschermt het lichaam tegen negatieve en schadelijke stralen. Russische onderzoekers hebben hier veel studie rond gedaan i.v.m. de dreiging van de atoombom. Propolis is hier een effectief middel gebleken tegen straling.
bullet Ondersteund de wondheling. Versterkt de intuÔtie. Verstekt de wil.
bullet Verbetert de celademhaling. Tonicum.
bullet Versterkt en stabiliseert het lichaamseigen immuunsysteem. Bij multiple sclerose, levercirrose zorgt het voor een immuniteitsregeling.
bullet Wekt de kracht van het lichaam om zichzelf te genezen op. Vooral bij mensen die een zwak immuunsyteem hebben. Ook als iemand te mager is, zal propolis voor een evenwicht zorgen en de persoon doen toenemen in gewicht. Propolis zorgt ervoor dat alles in het lichaam in evenwicht komt en blijft
Oogsten van propolis

Verse propolis is de beste.
Propolis oogsten met een gaas dat we boven op het bijenvolk leggen. Na twee, drie maanden kun je het gaas, dat vol met propolis is geklit, oogsten. Als we het gaas van het volk afhalen, leggen we deze in een drietal plastiekzakken in de diepvries. Twee, drie dagen later is de propolis gekristalliseerd. We verzamelen de propolis dan op een wit doek op de tafel. Per bijenvolk oogsten we drie ŗ vierhonderd gram zuivere propolis. Dit is voldoende om het eigen gezin te behandelen.

Propolistinctuur

De geoogste propolis kunt u in drinkbare alcohol oplossen. 5% propolis in alcohol zou volgens de Cubanen voldoende zijn. Dit komt omdat er een resonantie in het lichaam ontstaat bij het nemen van een beetje propolis.. We kunnen dit vergelijken met het nemen van een weinig peper ; heel het lichaam wordt er warm van. In Canada werken ze met 50% propolis in alcohol. We kunnen de propolistinctuur even verwarmen in een warmwaterbad om de alcohol eruit te verdampen. De etherische oliŽn van propolis gaan hierbij niet verloren. Hoe langer de propolistinctuur blijft staan, hoe beter hij wordt. We kunnen het vergelijken met goede rode wijn. In propyleenglycol, een substantie die van petroleum afkomstig is, is propolis ook oplosbaar.

In vloeibare boter kan men ook propolis oplossen

Een deel ruwe propolis met acht delen echte, reine ongezouten boter au baine-marie homogeen vermengen. Wanneer het goed homogeen is, het mengsel uit het waterbad halen ; op een blik uitrollen en versnijden in kleine vierkantjes, koekjes.

Ruwe propolis die gekristalliseerd is, in water oplossen gedurende 24 uren.

Een 100 grampropolis in 300 gram water. We kunnen het water dan met honing mengen om er een hoestsiroop van te maken bv. voor kinderen. Van de propolis die uit het watert gehaald is, kunnen we dan nog een tinctuur maken en later in boter oplossen.

Propolis vers van het bijenvolk kan men kauwen.

We moeten er dan 15 tot 30 minuten op kauwen. Het speeksel kan dan een 10-20% van de actieve bestanddelen van propolis opnemen, enkel de bestanddelen die wateroplosbaar zijn.

Propolis wordt dus op drie manieren gebruikt:
bullet opgelost in alcohol komen er een 70% van de actieve bestanddelen van propolis vrij ;
bullet vermengt met boter komen vooral de in vet oplosbare actieve bestanddelen vrij ;
bullet in water komen de wateroplosbare bestanddelen vrij, 10-20% van de actieve bestanddelen van verse propolis.

Het is dus goed eerst een waterextract te maken en acheraf een tinctuur en boteroplossing, om zoveel mogelijk actieve bestanddelen uit propolis te benutten.
Opmerkingen

Propolistinctuur over suiker is niet goed. Suiker is een gevaarlijk product. Beter is het propolistinctuur met wat honing te mengen op een lepel, direct in de mond en doorspoelen met thee of water.
We kunnen propolistinctuur ook oplossen in een tas thee. Hierbij verliezen we echer veel van het product dat tegen de randen blijft kleven.
Bijenwas is zeer goed tegen reuma. Bijenwas gemengd met propolistinctuur over de reumaplaatsen insmeren helpt heel goed. De absorptie door de huid is niet zo sterk. Er wordt maar een 2-3% propolis opgenomen. PropoliscrŤme goed masseren in de huid voor een betere opname. Het is aangeraden propolis via verschillende wegen te gebruiken bij een ziekte. Zowel inwendig als uitwendig. Zo wordt de ziekte langs alle kanten bestreden. Propolis is een kostbaar en ook heel duur product. We kunnen heel ons leven propolis nemen.

Propolisallergie

We kunnen van propolisallergie afgeraken door het lichaam te gewennen aan propolis. We beginnen met heel kleine hoeveelheden in een zeer lage concentratie te nemen en bouwen dit geleidelijk op. Het is belangrijk dat we voldoende vocht in het lichaam hebben. Propolis werkt tegen een te hoge capillaire permeabiliteit, het lichaamsvocht gaat niet meer gemakkelijk van het bloed in de lichaamscellen. Bij het eten van te droge voeding, het roken en het drinken van veel koffie is er een grotere kans op allergie voor propolis.

Terug naar het maandblad