Apitherapie
 

Start Omhoog Bestuur WIB Ons nieuwsblad Agenda Fotoalbum Links Problemen? Boeken Berichten Bijenvriendelijke planten Inhoud ledenbladen Vlaamse Imkersbond Inlichtingen vragen Cursus

APITHERAPIE

APITHERAPIE

INSECTENSTEKEN VOORKOMEN EN HELEN.



Hoe kunnen we insecten op afstand houden?

horizontal rule


    Gedrag aanpassen
    Frisdranken, jam, zoetigheden en ander lekkers niet open en bloot laten staan in open lucht.
    Dranken alleen uit doorzichtige glazen drinken, om eventueel daarin terechtgekomen bijen of wespen, tijdig te herkennen en te vermijden. Nooit uit blikjes drinken!
    Bijen en wespen steken niet voor hun genoegen, maar enkel wanneer ze zich in gevaar achten. Daarom is het nodig rustig te blijven, desgevallend wat opzij te schuiven, zodat ze zich niet langer bedreigd voelen. Zeker er niet naar slaan, maar ze hooguit zachtjes wegwuiven.


En wat als er toch eens een steek valt?

horizontal rule


De onmiddelijke tussenkomst van een arts is noodzakelijk bij steken in de mondholte, in de keel en in alle gevallen bij allergische reagerende personen.
Let op: allergische reacties zijn niet de regel, maar de uitzondering. Een rode huid of een plaatselijke opzwelling met brandende pijn, is geen allergische reactie, maar een verweer van de eigen antistoffen tegen het ingespoten gif. Allergie vertoont symptomen als, hevige hoofdpijn, misselijkheid, braakneiging, ontlastingsdrang, koortsrillingen, versnelde hartslag, plotse bloeddrukval, kortademigheid, duizeligheid, bewustzijnsverlies,...
In alle andere situaties zijn er eenvoudige en natuurlijke "huismiddeltjes " voorhanden om de ongemakken veroorzaakt door de insectenbeet of -steek, te verzachten of zelfs helemaal weg te nemen.
Bij bijensteken is het nuttig om zo vlug mogelijk de angel te verwijderen. Hoe sneller de angel weg is, des te minder gif ingespoten kan worden. Wespenangels blijven meestal niet in de wonde achter. Maar in tegenstelling tot de bijen, kunnen wespen wel meermaals een prik toebrengen. Bijen kunnen maar éénmaal steken en dat kost hun het leven, althans bij warmbloedige wezens. Horzels zijn niet zo gevaarlijk als we altijd horen beweren, omdat ze in feite niet geïnteresseerd zijn in onze voedingsproduckten.

Hoe de pijn te verlichten?

horizontal rule


  1. Het blad van de weegbree fijnwrijven en het moes op de steekwonde strijken, desgevallend aanbrengen en bevestigen.
  2. doormidden gesneden ajuinMet een halve ajuin over de pijnlijke plek wrijven. Het ajuinsap neutraliseerd het gif en onttrekt het aan de wonde. Het vermindert het opzwellen en doet de pijn afnemen. Hoe sneller u de remedie toepast, hoe beter het middeltje werkt. Ook het groene, gekneusde blad van een porei, brengt soelaas, als u de zere plek ermee omzwachteldt
  3. Kwarkcompressen: één tot twee theelepels kwark - magere of vette, het doet er niet toe, maar wel zonder bindmiddel of andere toevoegsels - op een zakdoek strijken, samenplooien en op de steekwonde leggen. Vastleggen indien nodig. Gedurende een kwartier tot een half uur laten inwerken. De brandende jeuk vermindert meteen. Indien de huid zelf niet gekwetst is, kunt u de kwark ook rechtstreeks op de huid aanbrengen. Wel moet u erop letten dat de huid op die plaats niet verbrand is door de zon. Is dat wel het geval, dan kan de huid mee afkomen, als de opgedroogde kwark verwijderd wordt. Daarom bij zonnebrand, de kwark alleen aanwenden onder de vorm van kompressen. Omdat de kwark tijdens het inwerken verhardt wanneer hij rechtstreeks op de huid aangebracht wordt, is het noodzakelijk om bij het verwijderen overvloedig water te gebruiken, of de bewuste plek te baden.
  4. Een suikerklontje bevochtigen en op de steekwonde drukken. Een blokje ijs helpt ook. Bij grotere zwellingen, ijsblokjes vermorzelen, ze in in zakdoek wikkelen en het kompres op de zere plek bevestigen.
  5. Zoutwater kompressen: twee theelepels keukenzout in 200 ml water oplossen. Een dotje watten in de oplossing drenken en daarmee de pijnlijke plaats goed inwrijven. U kunt het in de zoutoplossing gedrenkte plukje watten ook als kompres op de steekwonde bevestigen met een kleefpleister.
  6. Zalven: bij de apotheker zijn er verschillende zalven te koop die de brandende pijn kunnen verzachten. Sommige ervan zijn bereid met natuurlijke stoffen, andere met louter scheikundige preparaten. We geven de voorkeur uiteraard aan de eerstgenoemde categorie.
  7. Met een mini-onderdrukpompje (vrij duur!) kunt u het gif uit de wonde opzuigen. Het moet wel onmiddelijk na de steek gebeuren.

Tenslotte: ook de aanwendig van natuurlijke heelmiddelen, veronderstelt een deskundige aanpak. Die verwerft u alleen door inzicht, oefening en ervaring.

Zit er ook een positief aspect vast aan die vervelende insectenbeten?

horizontal rule


Dat bijensteken heilzaam kunnen inwerken op reumatoïde aandoeningen, is al van in de oudste tijden bekend en dit positieve effect wordt in de apitherapie dan ook nadrukkelijk vermeld. De imkers zullen daarover meer weten dan ik ze kan vertellen.
Maar hoe zit het met die vervelende muggenbeten? Zit daar een positief aspect aan vast? Iedereen weet dat muggen sommige mensen vaker steken dan anderen. In de volksmond heet het dan dat die gevoelige types "heet" of "kwaad" bloed hebben, dat de muggen aantrekt. Zoals zo vaak, steekt in deze volkswijsheid een zekere grond van waarheid. We weten nu dat in ons bloed een zeker evenwicht bestaat - of zou moeten bestaan - in de zuren-basehuishouding. 'Hyperzure' types van mensen scheiden in hun zweet stoffen af die aantrekkelijk zijn voor muggen en andere insecten. Het is dan ook geen toeval, dat ze vaak steken krijgen in de enkels of op andere bereikbare plaatsen in de (zwetende) voeten. Maar daardoor helpen de muggen in feite bij "het ontgiften" van het bloed. De pH-waarde die uitsluitsel geeft over het evenwicht in de zuren-basehuishouding, kunt u meten met teststrookjes in een urinestaal. Ze zijn bij de apotheker verkrijgbaar. Oververzuring onstaat o.a. door teveel stress, te weinig ontspanning en beweging en een voeding die meer zurenbouwende dan basenbouwende voedingsstoffen bevat. Daardoor worden ziekten en ongemakken in de hand gewerkt.
Door een evenwicht na te streven in de zuren-basen-huishouding, kunnen we dus ziekten en ongemakken voorkomen. Dat is o.m. te bereiken door voldoende rust en ontspanning te nemen, levensvreugde aan te kweken, veel te bewegen en een voedingsgewoonte erop na te houden die veel basenbouwende produckten omvat zoals groenten, fruit, salades en dat soort dingen, die kortom in het algemeen al aanbevolen worden voor een gezonde levenswijze.

horizontal rule

Vrij overgenomen uit het "Maandblad van de Vlaamse Imkersbond 2002 / 9"
 
Terug naar boven