Maandpraatje juni 2002
 

Start Omhoog Bestuur WIB Ons nieuwsblad Agenda Fotoalbum Links Problemen? Boeken Berichten Bijenvriendelijke planten Inhoud ledenbladen Vlaamse Imkersbond Inlichtingen vragen Cursus

  

MAANDPRAATJE

MAANDPRAATJE


foto van Mia Raeymaekers Juni
Bijen zuigen honing uit de bloemen en zoemen hun dank bij het heengaan.
De bonte vlinder is er zeker van dat de bloemen hem dank verschuldigd zijn.

uit: 'Zwervende vogels' Tagore

Honing is een hoogwaardig voedingsmiddel.
Zeer goede honing is beter dan honderd geneesmiddelen.

Voordracht gegeven door dokter Stefan Stangaciu over de geneeskunde met behulp van bijenproducten. Deze voordracht werd gegeven voor de imkersvereniging Gelnhausen en omgeving, te Gelnhausen in 1998. Dokter Stangaciu, Roemeens geneesheer, heeft wereldwijd reeds veel voordrachten gegeven over apitherapie. In Boekarest, waar men een grote databank heeft over apitherapie, heeft hij de studie gedaan. De voordarcht is gebaseerd op deze studie en jarenlange ervaring.

Honing is een perfect energierijk voedingsmiddel.
Hoe maken de bijen deze honing?
De bijen verzamelen nectar van bloemen. Nectar bevat mineralen en veel zonne-energie. In het bijenvolk wordt de nectardruppel doorgegeven van bij naar bij, over heel het volk. Elke bij voegt aan de nectar enzymen toe en zo ontstaat honing. Honing bewaart zeer goed. Als men honing verwarmt, vernietigd men de honing. Het enige nut van verwarmde honing is het gebruik als zoetstof.

Werking van honing

bullet Werkt als een antibioticum tegen bacteriën; onstekingsremmend..
bullet Emulgeert vetten; koeienmelk met wat honing in, is beter verteerbaar. De honing doet de vetten in melk oplossen. Een volwassen mens zou geen volle melk mogen drinken omdat het de oorzaak is van vele ziekten (tumoren, tuberculose, last van prostaat). Botermelk is veel gezonder dan volle melk.
bullet Energieleverancier; geeft het lichaam snel veel energie, dank zij de licht opneembare druiven- en vruchtensuiker die in de honing aanwezig is. Koninginnenbrij is hier ook zeer goed voor
bullet Ontgift het lichaam; zowel bij uitwendige inname als bij eigen lichaamsgif.
bullet Bevordert het verniewingsproces van de huid, het slijmvlies, de celwand en het bindweefsel.
bullet Bevordert de opbouw van lichaamsbestanddelen.
bullet Bevordert de vertering, de stoelgang. Als men honing met de bast van een sporkeboom mengt (Rhamnus frangula), verkrijgt men een goed laxeermiddel.
bullet Helpt tegen ontstekingen en versnelt de wondheling. Helpt tegen cariës. Honing bestrijdt de bacteriën die cariës veroorzaken en door de goede voedingsmiddelen in de honing behoudt men gezond tandvlees. Propolis is ook een zeer goed middel tegen cariës.
bullet Versterkt het immuunsysteem en prikkelt de kracht van het lichaam om zichzelf te genezen.
bullet Versterkt de hartspieren. Werkt slijmoplossend.
bullet Klaart biologische wijn, sappen en alle appelwijnachtige.

Dosering van honing
Twintig tot dertig gram honing per dag nemen, verdund in water of thee.
Uitwending op de huid als schoonheidsproduct, met kruiden vermengd of natuurlijk op zuivere wonden smeren.
In een zetpil bij aambeien of tegen ziekten aan de genitaliën (geslachtsdelen).
Opmerkingen
Het is makkelijk honing te maken voor een bepaalde aandoening, door er een kruid aan toe te voegen. Om het juiste kruid voor een aandoening te vinden, kan men boeken i.v.m. kruidengeneeskunde raadplegen. Men kan het kruid vermalen of er een tinctuur van maken; dan vermengen met honing.

Enkele voorbeelden hiervan:
bullet honing tegen slaapstoornissen: met hamamelis (Hamamelis virginiana)
of met valeriaan (Valeriana officinalis)
bullet harttonicum honing: met meidoorn (Crataegus)
bullet honing tegen maagstoornissen: met goudsbloem (Calendula)
bullet honing tegen allergie: gemengd met stuifmeel en het driekleurig viooltje (Viola tricolor)
Recept voor honing-prostaatzalf:
crème honing + propolisextract. De alcohol wordt uit propolistinctuur verdampt in een warmwaterbad op een laag vuur. Dan verkrijg je een zwart/bruine propoliscrème. Daar voeg je vloeibare bijenwas aan toe. Men kan dan ook nog etherische olie toevoegen al naargelang het gebruik van de zalf. De hoeveelheid bijenwas en honing moet men zelf uitproberen.
Als etherische olie zijn tijm en eucalyptus goed tegen bacterië en lavendel is goed voor verwondingen. Men kan ook literatuur naslaan over aromatherapie en over kruidengeneeskunde.
Bij schimmels kan men ook de propolis-honingzalf gebruiken.
Tijmhoning is de beste honing voor wondheling. De zomerhoning moet heel zuiver geoogst zijn en later worden er enkele druppels tijmhoning aan toegevoegd. Vijftien druppels tijmolie per vijftig gram bloemenhoning. Men mag vanaf de eerste levensweek aan baby's honing geven. Deze honing moet wel verdund zijn in water of thee.

Waarschuwing!

Waarschuwing!

VARROA verwekker van de varroase, een bijenziekte

bullet In de lente, als het bijenvolk in volle ontwikkeling is, merkt men van varroainfectie bijna niets. Hoogstens vindt men op de schuif van de bodem enkele dode mijten.
bullet Bij het openmaken van darrenbroed zal men wellicht enkele mijten op de bodem van de cellen aantreffen.
bullet Vanaf half juli gaat het darrenbroed naar een kritisch moment.
bullet Het broed neemt geleidelijk af terwijl het mijtenvolk zich ongestoord verder ontwikkeld.
bullet Het komt er vooral op aan voortdurend waakzaam te zijn en TIJDIG vast te stellen HOEVEEL mijten aanwezig zijn in het bijenvolk.

18 - karaats moppen

18 - karaats moppen

  1. Vieze woorden
    Een biggetje vraagt aan zijn moeder: "Mams, moet ik voor het eten mijn pootjes wassen met zeep?" "Zeep?" roept de zeug kwaad. "Zeep? Waar heb je dat vieze woord geleerd? Ga onmiddelijk je mond spoelen met modder".


  2. Te veel is te veel "Moet ik uw pizza in zes of acht stukken snijden, meneer?" vraagt de vriendelijke pizzamadam. "In zes, asjeblieft" antwooordt de klant. "Acht stukken krijg ik niet op"


  3. Opscheppers
    Wout en Kris zitten tegen elkaar op te scheppen.
    "Ken jij de Alpen? Die heeft mijn vader gebouwd".
    "O ja? En ken jij de Dode Zee? Die heeft mijn vader dood geslagen".
Terug naar het maandblad