Maandpraatje september 2002
 

Start Omhoog Bestuur WIB Ons nieuwsblad Agenda Fotoalbum Links Problemen? Boeken Berichten Bijenvriendelijke planten Inhoud ledenbladen Vlaamse Imkersbond Inlichtingen vragen Cursus

MAANDPRAATJE

MAANDPRAATJE


foto van Mia Raeymaekers September
In hun hoop de maan te bereiken, negeren mensen de bloemen die bloeien rond hun voeten.
Albert Schweitzer.

Bijen hebben stuifmeel nodig
De bij veegt het stuifmeel van haar lichaam bijeen in het bijenkorfje op haar achterpootjes. Ze stapelt de stuifmeelklompjes op in een zeskantige cel in de bijenraat. Zo onstaat het bijenbrood, dat met een laagje honing wordt afgedekt. Een gistingsproces in de cel breekt de buitenste celwand af waardoor de voedingsbestanddelen vrijkomen.

Algemene samenstelling van stuifmeel
Water 5-85%,vetten 2-15% eiwitten 7-35% suikers 15-35% vitaminen, vrije aminozuren, geurstoffen, antobiotica, hormoonachtige stoffen, minerale stoffen o.a. calcium, chloor, fosfor, kalium, koper, magnesium, mangaan, silicium, ijzer, zwavel. De samenstelling van stuifmeel varieert van plant tot plant. Dit heeft gevolgen voor de eigenschappen ervan.
Een najaar met heel veel stuifmeel is en zegen voor de bijen.
Winterbijen vragen extra stuifmeel! Eiwitstoffen en vetten worden nu in de vetlichaampjes opgeslagen. Het vetlichaam is sterk ontwikkeld en verdeeld onder de chitinehuid over het achterlijf. Bijen die in het najaar over onvoldoende pollen beschikken, slagen er niet in om voldoende vetreserves op te bouwen en zo tot volwaardige winterbijen uit te groeien.

Eiwitten
Vooral jonge bijen nemen veel eiwit op, i.v.m. de ontwikkeling van de voedersapklieren, de wasklieren en de algemene opbouw van weefsels: spieren, bindweefsel, klieren, darmkanaal, eierstokken.
Tekort aan stuifmeel leidt tot:

bullet een kortere levensduur van de volwassen bij.
bullet een grotere sterfte van de larven. Deze sterfte is het gevolg van het niet goed funktioneren van de voedersapklieren van de jonge voedsterbijen.
Vetten
Bijen hebben vet nodig. Het lage vetgehalte van pollen volstaat.
Gedurende de winter gebruiken de winterbijen de reserve aan eiwitten en vetten niet als energiereserve, maar als voedsel voor het jonge broed in het voorjaar.

Mensen hebben stuifmeel nodig!

Bron: Voordracht gegeven door dokter Stefan Stangaciu over 'de geneeskunde met behulp van bijenprodukten'.
         Hij gaf deze voordracht voor de imkervereniging Gelnhausen en omgeving, te Gelnhausen in 1998.

Stuifmeel bevat belangrijke aminozuren waaronder tien die voor ons levensbelangrijk zijn. Een tekort of gebrek aan één van deze tien aminozuren lijdt tot ziekte.

Werking van stuifmeel:
bullet tegen hooikoorts, antiallergisch. Het is aangeraden twee maanden vóór de aanvang van het pollenseizoen stuifmeel gemengd met honing in te nemen.
bullet goed antibioticum.
bullet vermeerdert de eetlust. Ideaal voor een kind dat geen honger heeft, voor een herstellende ziekte, na een operatie, bij kanker.
bullet laat vermageren.
bullet biostimulans. Goed tegen depressies; als u moedeloos, treurig bent. Na twee, drie dagen stuifmeel nemen heeft u al resultaat.
bullet tegengif. Antioxidant. Bij teveel alcohol.
bullet vergemakkelijkt de geboorte. Als u stuifmeel inneemt gedurende de zwangerschap, geeft het sterkte aan het kind en de spieren van de vrouw, zodat de bevalling met minder pijnen gepaard gaat.
bullet euforische werking. Bevordert de opbouw van de lichaamsubstanties, belangrijk voor sportlui.
bullet tegen arteriosclerose; belangrijk met het oog op een hoge levensverwachting.
bullet tegen bacterië,n. Tegen te hoge cholsterol. Tegen hoge bloeddruk. Tegen bloedingen, tand- en neusbloedingen. Stuifmeel bevat bioflavonoïden en de substanties voor de opbouw van capillaire bloedvaten.
bullet tegen ontstekingen. Tegen cariësgaten in de tanden. Tegen waterzuchtoedeem. Tegen parasieten. Tegen stress.
bullet helpt de leverfuncties
bullet helpt bij de opbouw van het lichaam. Helpt bij het functioneren van de ogen. Helpt en voedt alle lichaamsspieren (inclusief de inwendige lichaamsorganen).
bullet hoogwaardig voedingsmiddel. Er zijn mensen die kunnen leven van stuifmeel, honing en eventueel een beetje botermelk gedurende een min of meer lange periode.
bullet tegen bloedsomloopstoringen en bloedarmoede. Bij tekorten. Vermoeidheid in alle graden. Nervositeit.
bullet beschermt het lichaam tegen negatieve straling.
bullet versterkt het immuniteitsysteem. Doet de sexuele kracht toenemen, vooral bij mannen. Tonicum - versterkend middel. Verbetert het geheugen. Verbetert het bloed (helpt bij het herstellen van hemoglobine en de bloedlichamen.
bullet verbetert de functie van de dikke darm. Verbetert de functie van de prostaat.
bullet vergroot de concentratie van vitamine C in de bijnieren, dunne darm, dikke darm en lever.
bullet verkleint het risico van genetische ziekten. Het koppel neemt twee à drie maanden voor de conceptie stuifmeel in, om het risico van genetische ziektes voor het verwekte kind te verminderen.
Dosering van stuifmeel:
bullet u kunt tot dertig gram stuifmeel per dag innemen. Neem stuifmeel in vermengd met honing. De verhouding is dan één deel stuifmeel en twee delen liefst vloeibare honing.
bullet ruwe pollen zijn slecht verteerbaar. Vermaal het stuifmeel, bv. met de koffiemolen, alvorens het te vermengen met honing. Op deze wijze wordt het stuifmeel voor 100% opneembaar in het lichaam.
bullet na een kuur van twee à drie maanden kunt u beginnen met het innemen van zuiver stuifmeel. Zuig lang genoeg op het stuifmeel zodat de verscheidene actieve bestanddelen van het stuifmeel in de mond vrijkomen. Van hieruit gaan deze bestanddelen via de bloedsomloop naar de hersenen, het hart en de nieren. Dit is een vluggere weg dan via de ingewanden.
bullet wie kracht nodig heeft, kan drie theelepels honing met stuifmeel innemen.
Opmerkingen
bullet diabetici kunnen stuifmeel nemen in kleine hoeveelheden (één à twee theelepels per dag), niet in honing.
bullet u kunt het stuifmeel ook in lauw water met honing oplossen. Het is echter beter als u het stuifmeel in honing legt gedurende veertien dagen, zodat het zacht wordt. U kunt het dan achteraf nog altijd verder in water oplossen.
bullet mineraalwater is slecht om stuifmeel in op te lossen omdat het koolzuur bevat. Warm water zonder koolzuur is aangewezen. Het beste blijft echter de oplossing in vloeibare honing.
bullet stuifmeel samen met rode wijn is goed voor het hart. Zowel stuifmeel als rode wijn bevatten veel bio-flavonoïden.
bullet stuifmeel geoogst in niet-industriële gebieden, uit een niet-verontreinigde omgeving is beter.
bullet de herkomst van het stuifmeel is ook van belang als iemand het gebruikt tegen hooikoorst. Stuifmeel afkomstig van een plaatselijke imker is effectiever. Het bevat namelijk het stuifmeel van de plaatselijk planten.
bullet allergie voor stuifmeel wil niet zeggen dat een allergische pati&@235;nt het niet kan gebruiken. Hij kan een zekere gewenning doen onstaan. De eerste drie weken neemt hij een minimale hoeveelheid stuifmeel in. Dit stuifmeel is afkomstig van de wasdekseltjes die de voedselcellen afsluiten. Hij gaat op dit ontzegelwas kauwen. Als alles goed verloopt, kan hij overschakelen op een grotere concentratie stuifmeel. Van een oplossing van en kwart theelepel stuifmeel in een kilo honing wordt er dan voor elke maaltijd een theelepel genomen. Deze theelepel kan hij best nogmaals oplossen in een grote tas thee of water, om een zo laag mogelijke concentratie op te nemen. Na drie à vier maanden heeft hij geen last meer van de stuifmeelallergie.
bullet bijenbrood is veel beter verteerbaar dan zuiver stuifmeel. De bijen slaan het stuifmeel op in de cellen afgedekt met honing. Door de ideale omstandigheden in het bijenvolk (vochtigheid en temperatuur) zal de celwand can d stuifmeelkorrel worden afgebroken en onstaat er bijenbrood. Het zou een misdaad zijn als we bijenbrood zouden oogsten uit het volk. De bijen hebben bijenbrood broodnodig om hun broed te voeden en dus het voortbestaan van het volk garanderen.
bullet Cubanen maken op industriële manier bijenbrood. Ze mengen grote hoeveelheden stuifmeel en honing. Dit laten ze gedurende een tiental dagen onder ideale omstandigheden liggen. Als uit labotesten blijkt dat de celwand (exine) is afgebroken, is het bijenbrood verkregen
Terug naar artikels in de pers